Sidor

söndag 30 augusti 2009

Kerstins Mat - Mums från helgen

Det har varit en hel del smaskigheter denna helg, om man bortser från blodpuddingen till lunch idag. Jag har alltid gillat blodpudding men det är ju ingen lyxmat direkt. Sedan vill jag bara göra en ändring i mitt pestorecept, för den osten jag har använt är inte Parmesan utan en ost som heter Padano, som ofta förväxlas med äka Parmesan. Jag är ingen ostexpert men någon liten skillnad i smak kanske det är och det blir gott med Padano.

Mitt första tips är en gammal klassiker på lördagen som inte kräver någon närmare presentation.

Lördagsgodis.

Ingredienser (2 port):

1 påse lösgodis

Se till att du får en perfekt mix av allt du och din partner gillar. Plocka jämnt antal av allt, 2-4 st beroende på storlek. Godisar mindre än en ärta kan man ta fler av. Om partnern har en favorit som du själv inte gillar, plocka en egen favorit i motsvarande storlek. Vid hemkomst delas godiset rättvist upp i två skålar. Eventuellt udda godis tillfaller uppdelaren när inte den andre ser.


Den andra rätten, som faktiskt kräver viss tillagning är en riktig lördagsmoffarmåltid, där man ska välja bara det allra göttaste och inte tänka något på att mat ska vara nyttig eller avancerad.

Lövbiffsmacka

Ingrediensförslag (2 port):

2 st Källarfranskabaguetter
vitlökssmör
200 g lövbiff
rödlök
paprika
Mozzarella
hackad feferoni
salt
peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Gör vitlökssmör och bred på baguetthalvorna. Vi valde källarfranska för att det är lite mjukare, vanliga baguetter blir ganska krispiga men det väljer man själv. Bryn lövbiffen hastigt i tokvarm stekpanna och krydda med salt och peppar. Den ska inte bli genomstekt. Lägg lövbiffen på brödet, toppa med grönsakerna och sist osten. Skjuts in i ugnen tills mozzan smält. Servera med Lohmanders fetbea. Avsluta med att lägga dig i soffan och knäppa upp översta knappen.


Vad passar bättre en höstlik söndag än en fin äppelpaj? För sjuttioelfte gången har jag gjort Kristinas paj men jag vet inte om jag skrivit ut receptet någon gång, så det kommer här:

200 g smält smör
3 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör i det smälta smöret. Bred ut över valfria bär och frukter i en form. Grädda gyllenbrun i 200 grader ca 10-15 minuter.

Till äppelpajen skivade jag syrliga äpplen, pressade över en halv citron och strödde över mycket kanel och lite socker. Serveras rykande varm med vaniljglass eller vaniljsås.


Imorgon blir det gymmet igen...

3 kommentarer:

  1. Ååå den där godisrätten såg ju sååå smaskig ut, men receptet var nog för avancerat för mig :-)

    SvaraRadera
  2. Jiddrans, vilket inlägg! Allt lät gott utom lösgodiset för det är jag less på och har helt kommit över (I know, det är som att svära i kyrkan -måste ha blivit vuxen eller panchis eller nåt). Speciellt mackan verkar smarrig, den får vi lov att testa nån gång mycket snart. Och blodpudding. Jag säger bara mums filibabba. Med lingon och några skivor bacon och ett glas kall mjölk. Nobelmiddagstatus på det, så det så. Tur man inte är muslim.

    SvaraRadera
  3. Det är intressant med lösgodis... blir nog ett nytt inlägg.

    Nu blev jag sugen på blodpudding, hade varken kall mjölk eller bacon.. Jag brukar blanda lingonsylten med riven vitkål, känns nyttigt och blir knaprigt.

    SvaraRadera